Blog a nyelvtanulásról

A blog gyakorlati tanácsokkal kíván szolgálni nyelvtanulók részére. Ha eddig csak sikertelenség jutott neked osztályrészül, akkor ideje felülvizsgálni a módszereidet. Tanulj mások hibáiból. :-) Tervek szerint hetente egy elemző posztra lehet számítani, ezeket a TIPP címkével jelölöm meg a könnyebb eligazodás érdekében. Minden más megy a rizsa kategóriába :-) Ha kérdésed van, vagy beszélgetni szeretnél :-), akkor keress bátran a komment vagy üzenetküldés funkciót használva, illetve írhatsz nekem az ifjutitan.it [kukac] gmail [pont] hu email címre.

A célok finomhangolása

2012.11.18. 15:29 Valezius

18 nap telt el a tanulás újraindítása óta, ez elég idő, hogy a számokat megnézve újraértékeljem a helyzetemet. Mivel én csak a számok nyelvén értek, ezért a következő bekezdés kissé száraz lesz :)

A napi tanulási átlag 175 percen áll, ami fölötte van a minimális 150 percnek, ami az 500 órás határ eléréséhez kell. Ez jó hír. Az is látszik viszont, hogy ilyen tempóval jó esetben 525 óráig fogok eljutni, tehát túl sok tartalék nincs a rendszerben. Viszont az is igaz, hogy van pár tétel, ami nem kerül könyvelésre, de nem sok. Ahhoz, hogy 600 óráig eljussak 276 perces átlagot kéne hozni a következő napokban. Ez az átlag, és mivel lesznek átlag alatti napok, ezért azt jelenti, hogy jópár 300 fölötti napra lenne szükség. Ez gyakorlatilag lehetetlennek tűnik. Egyelőre örülök, ha a 175-ről 200 fölé el tudok mozdulni.

A forduló pontot december elseje fogja jelenteni, akkor kiderül, hogy mikor lesz a szóbeli vizsga, ha szerencsém lesz az írásbeli után még lesz egy-két hetem, amikor csak arra tudok koncentrálni. Másrészt december elején nekiállok a tesztsorok töltögetésének. Az írásbeli vizsga 3 részből áll:

  • Teszt: Ez főleg a szókincsre megy rá, és valamennyire a nyelvtanra, ezért erre a vizsgarészre a legkönnyebb felkészülni. És érdemes is, mert ha itt jó eredményt érek el, 80% körülit, akkor az felfelé fogja húzni az írásbeli átlagát. 
  • Szövegértés: Ez kicsit veszélyesebb terület, adhatnak könnyebb és nehezebb szöveget is. De úgy érzem a kulcs itt is az, hogy ismerjem a szakszavakat, abból egész jól meg fogom érteni a szöveget. Van I-H feladat és 3 válaszlehetőséges egyaránt, ami segítség a legtöbb nyelvvizsgázónak, többek között nekem is.
  • Szövegalkotás: Valószínűleg erre fogom a legkevesebb pontot kapni. Angolból elég jónak éreztem magam, mégis "csak" 75%-ra értékelték ezt a részt. Olaszból azért nem állok annyira se jól, de remélem a 60% meglesz. Vagy egy 55% körüli eredményt még tudok kompenzálni a másik két résszel.

De ez csak akkor teljesül, ha rámegyek a szótanulásra. Egyelőre ez gyenge pont, nem sikerült igazán előrelépni az elmúlt 18 napban, de legalább már rendelkezem egy elég biztos 400 szavas gazdasági szókinccsel. És van másik 100 szó, amit nem a nulláról tanulom újra, de még nem is mélyült el igazán. Továbbá minimum 300-400 szót viszont még meg kell tanulnom. Mondanom se kell, hogy olyan hatalmas lelkesedés nincs bennem eziránt, de tudom, hogy egyszerűen megkerülhetetlen a dolog.

Bizonyára sokan értesültek róla, hogy 18 fölött lehetséges ingyenes nyelvoktatásra jelentkezni.
Használd ki: ingyenes 90-120 órás nyelvtanfolyamok EU-s forrásból

Próbálok egy olasz képzésre bekerülni, persze angolból sokkal több képzés van, így korántsem biztos, hogy indítanak olaszból haladóbb kurzust. A katedra elég nagy iskola, ezért reménykedem benne, hogy mégis. B1-B2/1 közötti tanfolyamra szeretnék járni. Kár, hogy csak januárban indul, ha egyáltalán indul, így az írásbeliben nem fog segíteni, de a szóbelin hasznát vehetem annak a pár óra beszélgetésnek, amire lehetőségem lesz.

Másik fejlemény, hogy talán sikerült olasz levelezőtársat találnom. Sajnos az első levele a spamban landolt, így csak egy hét késéssel tudtam reagálni, úgyhogy még döcög a dolog. Illetve sikerült végre olyan olasz nyelvű sorozatot találnom, amit még szívesen is nézek. :)

A következő beszámoló december elseje után várható.

A bejegyzés trackback címe:

https://onallonyelvtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr894912926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása