Blog a nyelvtanulásról

A blog gyakorlati tanácsokkal kíván szolgálni nyelvtanulók részére. Ha eddig csak sikertelenség jutott neked osztályrészül, akkor ideje felülvizsgálni a módszereidet. Tanulj mások hibáiból. :-) Tervek szerint hetente egy elemző posztra lehet számítani, ezeket a TIPP címkével jelölöm meg a könnyebb eligazodás érdekében. Minden más megy a rizsa kategóriába :-) Ha kérdésed van, vagy beszélgetni szeretnél :-), akkor keress bátran a komment vagy üzenetküldés funkciót használva, illetve írhatsz nekem az ifjutitan.it [kukac] gmail [pont] hu email címre.

Hogyan tanulok szavakat II.

2012.07.21. 10:57 Valezius

Ezúttal mutatok egy másik módszert, amivel most kezdek ismerkedni.

Kezdjük ott, hogy az Anki az SRS rendszerre épül. Vagyis a megtanult dolgokat újra és újra át kell ismételni, de egyre hosszabb szüneteket lehet hagyni két ismétlés között.

A wikipédia cikkből:

The intervals published in Pimsleur's paper were: 5 seconds, 25 seconds, 2 minutes, 10 minutes, 1 hour, 5 hours, 1 day, 5 days, 25 days, 4 months, and 2 years.

Vagyis az ismétlést 5mp után, 25mp után, 2 perc után stb. kellene végrehajtani. Node az Ankiban, ha rányomunk arra, hogy tudom, akkor másnapig nem kapjuk vissza a kártyát. Vagyis rögtön a 7. lépcsőről kezdi az ismétlést, ami nem optimális. Emiatt csak akkor írom be az új szavakat, amikor már valamennyire megtanultam. Például a mondatos módszerrel. Ezzel összefügg az a megállapításom, hogy gyorsabban megtanulom az új dolgokat, ha naponta kétszer ismétlem át a kártyacsomagot, ahelyett, hogy csak egyszer tenném. 

Olasz nyelvvizsgára felkészítő könyvem végén van egy 1200 szavas szószedet. Természetesen ABC sorrendben. Ebből a listából napi 10 szót tanulok meg az alábbi módszerrel.

  • Fogok 10 szót, kiírom szótárfüzetbe, majd meghallgatom a neten a kiejtését, majd fölmondom a telefonomra, 10-15mp-s szünetekkel.
  • Másnap 3x meghallgatom a tegnap és tegnapelőtt felvett anyagot, a szünetekben magam elé képzelem a szituációt és ismétlem a szavakat.Ha még új a szó, akkor esetleg nézem az írásképét is hozzá. Ez 5-5 perc.
  • Rögtön a visszahallgatás után az Learning of Words nevű egyszerű programmal végig is pörgetem az utolsó 30 szót.
  • A 3. meghallgatás után az aznap már 3x hallott 10-es csomagot beírom az LW-be. Illetve, hogy továbbra is 30 szó maradjon, ezért az első 10 szó pedig átkerül az ANKIba. LW-ben csak magyar-olasz irányba gyakorlok, a hangfelvétel is így készül. ANKIban viszont már olasz-magyar irányba is berakom a szavakat. Ez ANKIban nagyon egyszerűen megoldható.
  • A napot azzal zárom, hogy fogok újabb 10 szót és elkészítem a hanganyagot.

Ez naponta 30 percet vesz igénybe. (Az Ankizást most nem számolva) Vagyis 1 szó megtanulása 3 percet vesz igénybe. Ami szerintem elég jó idő. (ANKIval együtt max 3,5 lehet.)

Arra azonban fel kell hívnom a figyelmet, ha valaki 50 szót akar naponta megtanulni ezzel a módszerrel számítson rá, hogy nem 150 percet fog elvenni, hanem többet. Mert ilyen kis egységekre könnyebb koncentrálni, a rövid távú memória sem terhelhető végtelenségig. Most, hogy leírtam ezt a mondatot beugrott Mérő László: Észjárások c. könyve. Ebben leírja, hogy a rövid távú memóriába nagyjából 7 elem fér el. Szóval lehet, hogy hatékonyabb lennék 10 helyett 7 szóval.

A bejegyzés trackback címe:

https://onallonyelvtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr684669270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása