Blog a nyelvtanulásról

A blog gyakorlati tanácsokkal kíván szolgálni nyelvtanulók részére. Ha eddig csak sikertelenség jutott neked osztályrészül, akkor ideje felülvizsgálni a módszereidet. Tanulj mások hibáiból. :-) Tervek szerint hetente egy elemző posztra lehet számítani, ezeket a TIPP címkével jelölöm meg a könnyebb eligazodás érdekében. Minden más megy a rizsa kategóriába :-) Ha kérdésed van, vagy beszélgetni szeretnél :-), akkor keress bátran a komment vagy üzenetküldés funkciót használva, illetve írhatsz nekem az ifjutitan.it [kukac] gmail [pont] hu email címre.

Miért mondatok?

2012.07.12. 12:23 Valezius

Néhány érv, hogy ne szavakat, hanem mondatokat tanuljunk:

  • Egy mondatban több ismeretlen szó lehet, amit így egyszerre tanulunk meg.
  • A régi szavakkal újra és újra találkozunk, így könnyeben rögzülnek.
  • Ugyanazzal a szóval különböző használat közben is találkozhatunk. A valóban gyakori szavakkal és kifejezésekkel többször fogunk találkozni, így pont azok a szavak rögződnek a legjobban, amik tényleg a legfontosabbak.
  • Szavak mellett nyelvtant folyamatosan ismételjük a nyelvtant is. Saját tapasztalat, hogy nem sokkal intuitívabbá válik a nyelvhasználat. Nem kell azon gondolkodni, hogy is van a present perfect passive Annyit gyakoroltam már, hogy automatikusan a számra jön.
  • Végül így a mondatok hangsúlyozását is gyakorolhatjuk. (Főleg, ha a mondat hangformátumban is megvan.)

A múlt héten két írás is megjelent a tanulókártyákról az angolnyelvtanitas.hu oldalon:

Egy dolgot emelnék ki, de érdemes az egészet elolvasni :-)

Sokan gondolják, hogy a szóösszetételek tanulása nem kezdőknek való, hanem inkább csak haladó szinten érdemes bevetni.

Abszolút nem igaz!

Egyetértek. Ha az ember filmet néz, akkor a legtöbb mondat valamilyen jelenidőben hangzik el, aztán jönnek az egyszerűbb múlt idők. Könyvek esetében a múlt idő lehet a gyakoribb.
Ezeket az egyszerű igeidőket tanítják először. Tehát az olvasó vagy már ismeri ezeket, vagy heteken belül úgyis megismerkedik vele, tehát nyugodtan lehet tanulgatni az ilyen mondatokat. Ha egy ismeretlen nyelvtani formával találkozik az ember akkor se kell megijedni. Érdemes kicsit utánaolvasgatni. Miután az ember már tizedjére néz utána ugyanannak még a végén megjegyzi :-)

Hátrányok:

Hátrányról nem igazán tudnék beszélni, de az tény, hogy nem mindenre jó ez a módszer se.
Például már túl vagyunk az alapokon, és szeretnénk szókincset bővíteni: boka, mellkas, arc stb. szavakkal. Az ilyen szavakra nem igazán lehet változatos mondatokat gyártani vagy találni. Ezért lehet, hogy érdemesebb más szótanulási módszert választani ebben az esetben.

Az előnyök között írtam, hogy a leggyakoribb nyelvtani elemekkel fogunk a legtöbbet találkozni, amiből persze következik, hogy a ritkább formákkal nem találkozunk elégszer. Például a "minél ... annál" szerkezettel filmben nem túl gyakran találkozom, az ANKIban található 2000 angol mondatom között szintén csak elvétve találni ilyeneket. Leginkább ott, amikor direkt azért került be, mert ezt a formulát akartam gyakorolni.

Emiatt főleg kezdőként, vagy azok számára, akik biztos alapokat akarnak szerezni tartom jónak a szótanulásnak ezt a módját. A szavakkal együtt a leggyakoribb nyelvtani elemeket, beszédfordulatokat és mondathangsúlyozást is megtanulhatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://onallonyelvtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr944648273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása