Blog a nyelvtanulásról

A blog gyakorlati tanácsokkal kíván szolgálni nyelvtanulók részére. Ha eddig csak sikertelenség jutott neked osztályrészül, akkor ideje felülvizsgálni a módszereidet. Tanulj mások hibáiból. :-) Tervek szerint hetente egy elemző posztra lehet számítani, ezeket a TIPP címkével jelölöm meg a könnyebb eligazodás érdekében. Minden más megy a rizsa kategóriába :-) Ha kérdésed van, vagy beszélgetni szeretnél :-), akkor keress bátran a komment vagy üzenetküldés funkciót használva, illetve írhatsz nekem az ifjutitan.it [kukac] gmail [pont] hu email címre.

Katedra szókincsfejlesztő

2012.07.30. 16:07 Valezius

Az előző posztból szándékosan kihagytam ezt az oldalt. Katt az Ingyenes szókincsfejlesztő feliratra/ikonra.

Ahogy látható 5 nyelvből kerül publikálásra 3-3 szó, illetve mondat. Valamint hanganyagot is tartalmaz az oldal.

Mint tudja az olvasó szeretek teljes mondatokat tanulni. Ezen az oldalon pedig készen kapom őket. Nagyon időtakarékos megoldás. Magyarra is le van fordítva, ami alkalmanként szépen rávilágít a két nyelv közötti különbségekre. Illetve a nyelvben nem annyira járatosak számára is így sokkal könnyebben megérthetőek a mondatok. Szépen ki lehet következtetni, hogy melyik szó vagy mondatrész mit is jelenthet. Ez sokkal nehezebb, ha csak az idegen nyelvi mondat van előttünk. Ha tisztában vagyunk a legegyszerűbb nyelvtannal (pl. egyszerűbb jelen, múlt és jövő idő), akkor ár eredményesen használható az oldal.

Eleve be is van gépelve, így akár copy-paste-tel át is tehetem az Ankiba. És ami a legjobb, a hangfájlt is be lehet illeszteni. Így mindig, amikor átismétlem a mondatot, automatikusan le is játssza a hozzá tartozó kiejtést a gép. Úgy vélem ez a nyelvtanulás elején kifejezetten hasznos.


De nincsen rózsa tövis nélkül. A sok előny mellé azért jutnak hátrányok is. A legfőbb, hogy nem mi választjuk meg a szavakat, amik sorra kerülnek. És bizony ez a lista hagy némi kívánni valót maga után a szememben. Azért a helyzet nem súlyos, a kezdő szavak valóban jók, és általában a többivel sincs gond. Csak néha szembejön néhány meglepetés és ilyenkor azt érzem, hogy jobb lett volna, ha inkább a 2000-3000 leggyakoribb szót veszik alapul.

Szóval, ha nem tetszik az adott szó, akkor hagyd ki nyugodtan. Ha látod, hogy nem hasznos, szelektáld ki és kész. Én is ezt teszem. Esetleg kivágok egy részt a mondatból, aminek még értelme is van.

Mindennap becsülettel ellátogatok erre az oldalra, és el is mentem az összes hangfájlt. A megtanulandó mondatokat pedig kiírom papírra. Ez 6 percet vesz igénybe. Neked van naponta 6 fölös perced? :-)
Le szoktam menteni az általam nem tanult spanyol, német, francia anyagokat is. Ki tudja, egyszer még jól jöhetnek. Illetve a hírlevélre is feliratkoztam egy külön címmel, hogy leiratban is meglegyen majd később, ne csak hangfájlban.

Ha esetleg te is átveszed a módszert, és úgy gondolod, akkor jelentkezz be nálam. Néha véletlenül kimarad egy-egy nap. Jó lenne, ha valakitől utólag el tudnám kérni. :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://onallonyelvtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr484686863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása