Blog a nyelvtanulásról

A blog gyakorlati tanácsokkal kíván szolgálni nyelvtanulók részére. Ha eddig csak sikertelenség jutott neked osztályrészül, akkor ideje felülvizsgálni a módszereidet. Tanulj mások hibáiból. :-) Tervek szerint hetente egy elemző posztra lehet számítani, ezeket a TIPP címkével jelölöm meg a könnyebb eligazodás érdekében. Minden más megy a rizsa kategóriába :-) Ha kérdésed van, vagy beszélgetni szeretnél :-), akkor keress bátran a komment vagy üzenetküldés funkciót használva, illetve írhatsz nekem az ifjutitan.it [kukac] gmail [pont] hu email címre.

Hol lehet az interneten megtanulni X nyelven?

2012.07.28. 13:28 Valezius

Ez a leggyakoribb kérdés, amivel találkozni szoktam. Sajnos a válasz kissé kiábrándító, mert szerintem sehol. Ennek ellenére hatalmas mennyiségű segítséget talál az érdeklődő, ha keresgél egy kicsit.

Magam részéről a nyelvkönyveket tartom a legjobb megoldásnak egy nyelv megtanulására. Az ilyen könyvet szakemberek rakták össze, a felépítése logikus, végigvesz mindent, amire szükséged lehet a kezdetektől, lépésenként.

Egy könyvet fel is lehet olvasni, így néhány apróbb dolog megváltoztatásával egy jól használható audiós cuccot lehet belőle kreálni. A másik lehetőség, hogy készítenek az alapján valami programot, ami teljesen interaktív. Szóval ilyen anyagok is lehetnek nagyon igényesek. Annak ellenére, hogy nem igazán használok ilyeneket, mégis meggyőződésem, hogy sajnos nem mind ilyen. Könyvek esetében sokkal inkább megbízom a gyártókban, hogy valóban minősége, és hasznos anyagot kapok.

Nem vagyunk egyformák, ezért senkit nem akarok lebeszélni arról, hogy kipróbáljon mindenféle dolgot. Aki jól tud hallás után tanulni annak kifejezetten hasznosak lehetnek az ilyenek.

Visszatérve a könyvekre. Nem olcsóak, de ne feledjük el, hogy vannak, akik százezreket elköltenek mire megtanulnak egy nyelvet. Ehhez képest öt-tízezer forint azért nem olyan sok. Azért zsákbamacskát én se szeretek venni, nem minden könyv jó önálló tanulásra. Szerencsére rengeteg könyvet találhatunk a neten is. És ha valamelyik nagyon tetszik, akkor akár meg is lehet venni. A legtöbb találatot a Scribd oldala szokta adni. (Írd be google-be, amit keresel, aztán tedd utána a scribd szót, vagy próbálhatsz direkt az oldalon keresni.) Tippeket nem akarok adni, úgy vélem az ott található könyvek legtöbbje nem teljesen legálisan került oda, de ugye ha már ott van, akkor miért ne használjam fel? :-)

Ami hiányzik ezekből a könyvekből az a hanganyag. Egyelőre nem sikerült igazán jó hanganyagokat találnom, de nem adom fel. Addig is elvagyok az olvasással, és a kérdéses szavakat egyenként szoktam meghallgatni. Angol szavakat itt. Olasz szavakat pedig itt. (Utóbbi elég sok nyelven használható.)

Kiegészítésnek használom ezeket a hanganyagokat: Book2. Illetve próbálkoztam a LingQ oldalával, de első látásra nem fogott meg, azért majd még ellátogatok párszor oda, hátha jobb olasz tudás mellett már többet tud nyújtani.

Az Öt év - öt nyelv szerkesztőjének a véleményét osztom, hogy jobb egy nyelvet minél több oldalról ostrom alá venni. Könyv alapján haladok. A szövegek hangos olvasását nagyon hasznosnak tartom. Emellett folytatok külön szótanulást, hallgatom a book2 anyagait. Használom a Kreatív nyelvtanulás olasz anyagát. (De erről majd később szeretnék részletesen írni.) Illetve néha bedobok egy-egy epizódot valami sorozatból, vagy filmből, mert fontosnak tartom, hogy néha megmártózzak az olasz nyelv tengerében és magamba szívjam ezt a nyelvet.

Erre az oldalra  felteheted az írásaidat, anyanyelvi beszélők pedig kijavítják neked. Persze a legtöbben angolul tanulnak, ezért ha percenként jön három új írásmű angolul, akkor nem fogják tudni mindet átnézni. De más nyelvekre elég jól használható az oldal. Angol esetében pedig érdemes kicsit trükközni. Mindenképp délután rakd ki az írásodat, így jobb esélyed van, hogy épp időben arra jár valaki. Egy jó cím se árt, hogy a tiedre kattintsanak, ha több is elöl van. Ha így se nézik meg, akkor egyszerűen vedd le, és másnap rakd ki újra.

Végül jól jön egy levelezőtárs. Sajnos ez se olyan egyszerű dolog. Itt találsz egy kis leírást, hogy mit is érdemes tenned. Mindenesetre az http://www.interpals.net egy jó kiindulópont lehet. Töltsd ki részletesen a profilodat. Én azoknál szoktam próbálkozni, akivel sok közös témát látok. Az online menüpont keresőjében kulcsszót is be tudsz írni. Például, ha neked a mániád a Gyűrűk ura, akkor biztos találsz hasonló fanatikusokat. Én szeretek olyanoknál próbálkozni, akik magyarul szeretnének tanulni (language exchange), mivel így én is tudok segíteni valamennyit, valamint aki magyarul tanul annál nagyobb az esély, hogy a közeljövőben Magyarországra látogat.

A bejegyzés trackback címe:

https://onallonyelvtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr484683391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása