Blog a nyelvtanulásról

A blog gyakorlati tanácsokkal kíván szolgálni nyelvtanulók részére. Ha eddig csak sikertelenség jutott neked osztályrészül, akkor ideje felülvizsgálni a módszereidet. Tanulj mások hibáiból. :-) Tervek szerint hetente egy elemző posztra lehet számítani, ezeket a TIPP címkével jelölöm meg a könnyebb eligazodás érdekében. Minden más megy a rizsa kategóriába :-) Ha kérdésed van, vagy beszélgetni szeretnél :-), akkor keress bátran a komment vagy üzenetküldés funkciót használva, illetve írhatsz nekem az ifjutitan.it [kukac] gmail [pont] hu email címre.

Hogyan tanulok szavakat III.

2012.09.16. 18:27 Valezius

Az alábbi írás a bevésésen alapuló szótanuló technikám kiegészítése.

1. lépésben meghallgatom háromszor a 10 szót, ami után begépelem számítógépbe. Persze ekkor még nem tudom mindet, különben egyből mehetne az Ankiba. Nagyjából 4-5-et sikerül bepakolni a rövid távú memóriámba ennyi idő alatt.
2. lépésként gyakorlom a szavakat 3 napig, ekkor kerül át az Ankiba. Itt már 8-10 között van a találati arány. Most már csak reménykedni kell, hogy a sok gyakorlás után a maradék szavak is beépülnek, és a megtanultak közül se hullik ki túl sok.

Persze sosem árt, ha fejlesztgetjük a módszerünket. Például felmerült, hogy napi 4 gyakorlás nem lenne-e jobb, amit hamar sikerült is elvetni, mert a három is éppen csak tartható. Ezért inkább elkezdtem használni egy memória technikát. A lényege, hogy rendeljünk a szavakhoz egy-egy képet.

Amikor annak idején először találkoztam ezzel a módszerrel az Öt év - öt nyelv oldalán egyáltalán nem érdekelt. (Ugyanez, vagy legalábbis hasonló módszer leírása itt.) Ekkoriban csak mondatok tanulásával bővítettem a szókincsemet, és ebbe nem igazán illeszkedett bele a dolog. Mielőtt belemennék a módszer részletezésébe hagy számoljak be az eredményről. Az első lépés végén a korábbi 5 szó helyett már minimum 8-ra, de inkább 9-10-re emlékezem. Az Ankiba íráskor pedig szédületes sebességgel jönnek elő a szavak. A módszer működik. Viszont az egy szó megtanulására szánt idő is megnövekedett.Ne felejtsük el, hogy egyetlen szóról van szó, ahhoz, hogy készség szinten menjen a ragozása például később még újabb időbefektetés kell. Ha mindig csak szavakat tanulnék ez nem lenne igazán jó módszer. De így, hogy a szavak egy részét mondatban tanulom, azzal az új szavak használata is sokkal gyorsabban fog menni.

Valószínűleg nem sokszor fogok később se magában tanulni a szavakat.Azt tudom elképzelni, hogy ha olyan szavakat akarok majd tanulni, amikhez nem lehet normális mondatokat írni, akkor újra előveszem ezt a módszert. Például gondolok itt az állatok kicsinyeinek a neveire.Ezekhez olyan mondatokat tudok elképzelni, mint például, "a bálna kicsinye a borjú". 10 kb egyforma mondatot inkább nehezebb megtanulni, mint 10 szót magában. Viszont a mondattanulásban is kezdem bevetni a memória technikát. Ha van egy nehezen megjegyezhető szó a mondatban, akkor ahhoz az egy szóhoz próbálok valami képet rendelni. 

Lássuk, néhány példát, hogy is néz ki ez az egész. Mondjuk a megtanulandó szó a medesimo = ugyanazon. Elég hamar eszembe jutottak róla a medve és eszkimó szavak. Ezt már csak össze kell kötni az ugyanazon szóval. Az eszkimó és a jegesmedve ugyanazon az úszó jégtáblán, és a jegesmedve rátámad az eszkimóra. Kis színesítésként a parton a többi eszkimó és medve drukkol.

Azt szokták tanácsolni, hogy legyen minél több részlet a képen, és az sem árt, ha szürreális vagy éppen személyes a kép.  Mindig kiejtés alapján próbálom összerakni a képet, ha nagyon nem megy, akkor esetleg íráskép alapján.

Próbálom minél több hangját/betűjét fölhasználni a szónak. Természetesen egyáltalán nem gond, ha a szavak átfedik egymást, sőt.

Például: ricaduta (rikádútá) = következmény, hatás
Ebben a szóban a ríkat, kadét, nóta szavakat véltem felfedezni.
Kadét urunk szerenádot ad a csinos lány ablaka alatt (kadét, nóta), a kisasszony pedig kiszól, hogy fejezze már be, mert a következménye / hatása az lesz, hogy sírni kezd a baba.

Approdare = kiköt. Apró, apró betűs ez már jó alap, az apró betűs részben vannak a kikötések.
A bájkeverő c. filmben főhősünk szerződést köt az ördöggel. A szerződés 1000 oldal, tele apró betűs részekkel. dare = olaszul adni. Odaad egy tollat.
Az igék háromféleképpen végződhetnek are, ire, ere. Mivel benne van a képben az adás, ezért tudom, hogy nem approdire vagy approdere HANEM approdare.

Angolból nem nagyon használtam még, de az olasz szavak képzésébe már eléggé belejöttem.

A fenti cikk azt írja, hogy egy szó rögzítése mindössze 1-2 perc, aztán Ankit használva örökre megmarad. Sajnos én még nem jutottam el erre a szintre. 5 percbe kerül, mire a szó a könyvemből az Ankiba kerülhet végre. Ezt az időt például úgy lehetne csökkenteni, ha nem kéne 3x átismételnem naponta az új szavakat, csak mondjuk kétszer. Egyelőre még szükségem van mind a három ismétlésre. Amiből az következik, hogy ez se csodamódszer, de mindenképp hasznosnak találom.

A szavakban sok visszatérő elem van, például sok szó kezdődik úgy, hogy comp-, ekkor már gondolkodnom se kell, automatikusan egy kompra helyeződik a történet. Vagy végződik -mento-ra, ami egy mentőautót vagy mentősöket jelent a számomra. Némi gyakorlással és a visszatérő elemek felhasználásával gyorsítható a képek gyártása.

Ennek a posztnak az a tanulsága, hogy nem elég csak olvasgatni a jó módszerekről, ahogy én tettem, hanem igenis használatba kell venni őket. Akkor is érdemes kicsit elgondolkodni, hogyan is tudnád használni, ha éppen nem igazán illik bele a tanulási szokásaidba.

A bejegyzés trackback címe:

https://onallonyelvtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr774780852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása